Λίγη φύση ακόμη όπως την ζούμε και την θαυμάζουμε...!!!!

BIOSAVE
Biotechnology
Environment


Μεγάλες αλλαγές κυοφορούνται στη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των αγροτών μέσα στο 2012, εξαιτίας του νόμου Σκανδαλίδη περί συνεταιρισμών, που προβλέπει ότι οι αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις καλούνται να ενοποιηθούν σε μία ενιαία, ειδάλλως θα διακόπτεται η χρηματοδότηση.
Σε άτυπο γεύμα που παρέθεσε ο νέος πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας (ΓΕΣΑΣΕ), Θοδωρής Παπακωνσταντίνου, παρουσία του γ.γ. Δημήτρη Δημουλά και του αντιπροέδρου Γιάννη Σταμόπουλου, αναφέρθηκε στις συζητήσεις που γίνονται, ώστε να υπάρξει γόνιμος διάλογος από μηδενική βάση, με τη ΣΥΔΑΣΕ, την ΠΕΝΑ, το Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, το Πανελλαδικό Συντονιστικό Οργανο κ.ά., ακόμη και με μεμονωμένους συνδικαλιστές. Επιθυμία όλων, να δοθεί νέα πνοή στην εκπροσώπηση των αγροτών και να ενοποιηθεί ο πολυδιασπασμένος χώρος, όπως προβλέπεται από το νέο νόμο.
Βασικός στόχος, όπως αναφέρθηκε, ήταν να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγροτών, που, όχι αναίτια, απαξίωσαν γενικότερα το συνδικαλιστικό κίνημα και εκπροσώπους του τα τελευταία χρόνια, αλλά και να υπάρξει νέα στρατηγική, εξαιτίας των μεγάλων οδυνηρών αλλαγών που βιώνει και ο αγροτικός κόσμος αλλά και η χώρα μας.
Ο ίδιος απέφυγε να σχολιάσει σενάρια επιστροφής στη δραχμή και πώλησης της Αγροτικής Τράπεζας σε ιδιώτες. Αφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι απεύχεται τέτοιο σενάριο, που θα σήμαινε, εξαιτίας δανείων-χρεών και αυξήσεων στα αγροτικά εφόδια (ζωοτροφές, λιπάσματα κ.ά.), ότι οι αγρότες θα ξαναγυρίσουν οικονομικά πολλές δεκαετίες πίσω.
Με βάση το σχέδιο ανασυγκρότησης για το συνδικαλιστικό χώρο, ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ αναφέρθηκε στις αλλεπάλληλες αλλαγές που κυοφορούνται, για τις οποίες, όμως, τελικός λόγος θα γίνει μετά και από τις συναντήσεις όλων των μερών, στο πλαίσιο της έκθεσης Agrotica, τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Το βασικό σχέδιο που προτείνει η ΓΕΣΑΣΕ είναι:
* Αγροτικοί σύλλογοι να ιδρυθούν πλέον σε επίπεδο δήμων, οι οποίοι θα εκπροσωπούνται από Ομοσπονδίες στις Περιφέρειες κι από κει σε μια ενιαία Γενική Συνομοσπονδία.
* Αντιπροσωπευτικό προεδρείο, το οποίο θα έχει τρεις αντιπροέδρους, Γεωργίας, Κτηνοτροφίας, Αλιείας, και δύο γραμματείς, Γυναικών και Νεολαίας.
* Νομική εκπροσώπηση αγροτών, οι οποίοι βρίσκονται σε δυσχερή θέση εξαιτίας δανείων-υποθηκών αλλά και δυσχερειών της αγοράς, αφού αναμένεται η κρίση να μετακυλιστεί εξαιτίας μείωσης των τιμών στο ράφι, στα παραγόμενα προϊόντα τους.
«Υπάρχουν αγρότες που ήδη κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. Αλλος αγρότης μάς ζητούσε βοήθεια, διότι ενώ περίμενε τα χρήματα του σχεδίου βελτίωσης (αγροτικό επενδυτικό πρόγραμμα), εξαιτίας των καθυστερήσεων, χρεώθηκε σε τοκογλύφους και τώρα κρύβεται», ανέφερε.
* Πρωτοβουλίες για εκπροσώπηση του αγροτοσυνδικαλιστικού σε επιτροπές-συμβούλια οργανισμών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Υπάρχει δέσμευση από πλευράς του επικεφαλής του νέου Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ», Β. Γκίκα, πως θα εκπροσωπείται και η ΓΕΣΑΣΕ, με αναπληρώτρια τη ΣΥΔΑΣΕ, στο διοικητικό συμβούλιο, ενώ όταν θα γίνει ενοποίηση θα υπάρχει ένας εκπρόσωπος από τον ενοποιημένο συνδικαλιστικό φορέα.
* Δημιουργία νέου ενημερωτικού ιστότοπου και συμβουλευτικού γραφείου για τον αγροτικό κόσμο με προσανατολισμό και στην εκπαίδευση. Ζήτημα τέθηκε και για τους «Νεοαγρότες», οι οποίοι αναμένεται να μπολιάσουν την ελληνική επαρχία με εμπειρία από άλλους χώρους, διότι επιστρέφουν στο χωριό ως άνεργοι, απολυμένοι ή μη επαρκώς αμειβόμενοι, για να αναστήσουν παρατημένα πατρικά χωράφια.
* Εμφαση δόθηκε και στο ζήτημα των επιτηδείων-συμβούλων, οι οποίοι στρέφουν αγρότες σε διάφορες καλλιέργειες χωρίς να εξηγούν τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην απορρόφηση της παραγωγής, τις διακυμάνσεις της αγοράς κ.ά.
* Στα σκαριά είναι σχέδιο για τη δημιουργία τράπεζας τροφίμων, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιφερειακής Ανάπτυξης. Ηδη έχει βρεθεί ο χώρος στην Κεντρική Λαχαναγορά και το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει αρχές του 2012, εξαιτίας των μεγάλων προβλημάτων των νεόπτωχων στην Αθήνα, ενώ αναμένεται να επεκταθεί στη Θεσσαλονίκη και σε ιχθυόσκαλες (Πειραιάς, Νέα Μηχανιώνα).

Categories:

Leave a Reply