Λίγη φύση ακόμη όπως την ζούμε και την θαυμάζουμε...!!!!

BIOSAVE
Biotechnology
Environment


Η περίοδος του Μαρτίου είναι λεπτή και δύσκολη, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών
Τρεις μήνες αγωνίας για το «κούρεμα»


  Αθήνα 
Τρίμηνο - «φωτιά» για την ελληνική οικονομία αρχίζει μετά τις γιορτές, ενώ η αγωνία για την έκβαση του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους και της αποφυγής μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας θα κορυφωθεί τον Μάρτιο.

Η σειρά των εξελίξεων, του επιθυμητού για την κυβέρνηση, σεναρίου έχει ως εξής.

-Επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) για το τρέχον πρόγραμμα και τους όρους της νέας δανειακής σύμβασης. Οι διαπραγματεύσεις αρχίζουν στις 16 Ιανουαρίου και αναμένεται να «κλείσουν» ως τα μέσα Φεβρουαρίου.

-Ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το PSI με τον καλύτερο δυνατό συμβιβασμό με τους ιδιώτες πιστωτές για το επιτόκιο και τα άλλα χαρακτηριστικά των ομολόγων και την υψηλότερη δυνατή συμμετοχή. Οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη, το περιθώριο για την ολοκλήρωση τους είναι το τέλος Ιανουαρίου, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρχουν εξελίξεις και νωρίτερα.

-Εκταμίευση της δόσης 89 δισ. ευρώ (τέλος Φεβρουαρίου) για την εκτέλεση τον Μάρτιο του PSI, τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών, την πληρωμή μεγάλου μέρους των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς ιδιώτες στο εσωτερικό της χώρας και την αποπληρωμή ομολόγων ύψους 14,5 δισ. ευρώ που «ωριμάζουν» τον Μάρτιο για την αποφυγή χρεοκοπίας.

«Τον Μάρτιο, θα πρέπει να έχουμε τα 89 δισ. ευρώ και να εκτελεστεί το PSI, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις ελληνικές τράπεζες, τους οίκους αξιολόγησης και τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας» σημείωσε την Τρίτη στο πολιτικό συμβούλιο του ΠαΣοΚ ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, αναφερόμενος και στην αναμενόμενη αντίδραση των οίκων αξιολόγησης στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Από την αξιολόγηση των οίκων θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η πληρωμή ή όχι των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) ενώ δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο δικαστικών προσφυγών από ιδιώτες (τράπεζες ή fund) που δεν θα συμμετάσχουν στην εθελοντική διαδικασία. «Η περίοδος του Μαρτίου είναι λεπτή και δύσκολη, αλλά αναγκαία για να βγάλουμε από πάνω μας 100 δισ. ευρώ, δηλαδή 47% του ΑΕΠ ,χρέους» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «ο πολιτικός ορίζοντας της Κυβέρνησης έχει πλέον αποσαφηνιστεί», ότι «οι εκλογές θα γίνουν μετά το Πάσχα, στα τέλη Απριλίου» και περιέγραψε τις εν εξελίξει διαδικασίες ως εξής:

«α. Τώρα και μέχρι τις 28/2/2012 κρίνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2011, από τους οποίους εξαρτώνται οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2012, ενώ η Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα πρέπει να εξειδικεύσει τα μέτρα της περιόδου 2013-2015.

β. Οι διαρθρωτικές αλλαγές του ισχύοντος προγράμματος θα αξιολογηθούν τώρα, μόλις αρχίσει η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα.

γ. Το ίδιο ισχύει για τις ιδιωτικοποιήσεις και τα έσοδα από αυτές, που υπολογίζονται στο νέο πρόγραμμα.

δ. Η συμφωνία για το PSI ,που μπορεί πράγματι να επιτευχθεί, δεν μπορεί να εκτελεστεί παρά μόνον μετά τη σύναψη του νέου προγράμματος και της νέας δανειακής σύμβασης που θα επιτρέπει την εκταμίευση της νέας μεγάλης δόσης των 89 δισ. ευρώ. Αλλά για να συμφωνήσουμε στο PSI δεν αρκεί να συμφωνήσουμε με τον ιδιωτικό τομέα. Πρέπει να συμφωνήσουμε και με το ΔΝΤ και με τους ευρωπαϊκούς μας εταίρους.

ε. Ταυτόχρονα, λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα για την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, προκειμένου αυτό να αντέξει στο PSI και να οδηγηθεί στην επανακεφαλαιοποίησή του, χωρίς να φορτωθεί υπέρμετρα βάρη ο ελληνικός λαός.

στ. Το ίδιο ισχύει για τα ασφαλιστικά ταμεία, η περιουσία των οποίων πρέπει να αναπληρωθεί μετά το PSI, όπως έχουμε δεσμευτεί στους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους».


to vima.gr

Categories:

Leave a Reply