Λίγη φύση ακόμη όπως την ζούμε και την θαυμάζουμε...!!!!

BIOSAVE
Biotechnology
Environment


Θα προβλέπει εξόφληση χρεών προς το Δημόσιο έως και σε 60 δόσεις με απαλλαγές από προσαυξήσεις
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011
Μία ακόμα ευκαιρία να αναστείλουν ποινικές διώξεις και κατασχέσεις περιουσιακών τους στοιχείων ή να κλείσουν με ευνοϊκό τρόπο τις εκκρεμότητές τους με την Εφορία έχουν 900.000 φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη 42 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών έχει έτοιμη νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, η οποία αναμένεται εντός της εβδομάδας να περιληφθεί σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου καλώντας τους φορολογουμένους να προσέλθουν οικειοθελώς σε Εφορίες και Τελωνεία έως τις 31 Ιανουαρίου 2012 για να κλείσουν τις εκκρεμότητές τους.
Παράλληλα με το προσκλητήριο εθελοντικής συμμόρφωσης αναμένεται να ενεργοποιηθούν και οι αυστηρότερες διατάξεις νόμου οι οποίες επίσης καταρτίζονται και θα προβλέπουν αναβάθμιση του αδικήματος των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο από πλημμέλημα σε κακούργημα, αν τα χρέη υπερβαίνουν τα 150.000 ευρώ αλλά και μπλόκο στη συλλήβδην ασυλία που εξασφαλίζει με τη σημερινή του μορφή το περιβόητο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Ετσι από τη μια πλευρά θα υπάρχει το καρότο της ευνοϊκής ρύθμισης και από την άλλη το μαστίγιο των αυστηρότερων ποινών για όσους δεν πληρώσουν.
Βασικό χαρακτηριστικό της νέας ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα θα είναι οι πολλές δόσεις αλλά και οι διαγραφές προσαυξήσεων από 45% έως και 100%.
Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα ρύθμιση θα προβλέπει ότι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο καθώς και υπέρ τρίτων, βεβαιωμένες στις ΔΟΥ ή στα Τελωνεία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, ρυθμίζονται και καταβάλλονται ως εξής:
- Εφάπαξ, με απαλλαγή 100% από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.
- Σε 2-12 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή 90% των προσαυξήσεων.
- Σε 13-24 δόσεις, με απαλλαγή 75% από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.
- Σε 25-36 δόσεις, με απαλλαγή σε ποσοστό 60% των προσαυξήσεων.
- Σε 37-48 δόσεις, με απαλλαγή σε ποσοστό 45% των προσαυξήσεων.
- Σε 49-60 δόσεις, με απαλλαγή σε ποσοστό 25% των προσαυξήσεων.

Τι κερδίζουν. Οσοι υπαχθούν στη ρύθμιση, θα «κερδίσουν» αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας μηνιαίας διάρκειας, αναστολή των ποινικών διώξεων αλλά και αναστολή της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακίνητων με την προϋπόθεση ότι η εκτέλεση αφορά μόνο χρέη που ρυθμίζονται με τις διατάξεις περί ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η αναστολή αυτή δεν θα ισχύει για κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες, τα αποδιδόμενα όμως ποσά από αυτές λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων της ρύθμισης, εφόσον δεν συμψηφίζονται με άλλες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί.
Η ρύθμιση αγγίζει και τους συνυπόχρεους ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θα ορίζεται ότι «πρόσωπα που ευθύνονται, μαζί με τον πρωτοφειλέτη για την καταβολή μέρους οφειλής δικαιούνται να ρυθμίσουν μόνο το μέρος αυτό της οφειλής με τις παρούσες διατάξεις».


ta nea.gr

Categories:

Leave a Reply