Λίγη φύση ακόμη όπως την ζούμε και την θαυμάζουμε...!!!!

BIOSAVE
Biotechnology
Environment


Ο Γιλμάζ αποκάλυψε ότι η Τουρκία χρηματοδοτούσε εμπρησμούς στην Ελλάδα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011
Σοκ προκαλούν οι αποκαλύψεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ ότι η χώρα του χρηματοδοτούσε εμπρησμούς σε ελληνικά δάση τη δεκαετία του '90!
Αποφεύγοντας να ρίξει λάδι στη φωτιά, η ελληνική κυβέρνηση επεχείρησε χθες να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία τις δηλώσεις του Γιλμάζ. Με απόσταση μιας ημέρας, το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε τη διερεύνηση του θέματος τονίζοντας σε λιτή ανακοίνωσή του ότι οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας «είναι σοβαρές και πρέπει να διερευνηθούν». Την ανακοίνωση συνοδεύει και η σαφής επισήμανση πως «η ελληνική πλευρά αναμένει να ενημερωθεί από τις αρμόδιες Αρχές της Τουρκίας».

ΥΠΟΓΕΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ. Ανώτερες κυβερνητικές αλλά και διπλωματικές πηγές ανέφεραν την ίδια ώρα πως όσα είπε ο κ. Γιλμάζ αποτελούν στοιχεία ενός υπόγειου πολέμου ανάμεσα στον ίδιο και την πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ, επιβεβαιώνοντας ωστόσο ότι οι σχετικές πληροφορίες ήταν από την πρώτη στιγμή σε γνώση της τότε ελληνικής κυβέρνησης. Να σημειωθεί ότι την επίμαχη περίοδο το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Εξωτερικών κατείχε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ενώ δηλώσεις καταγγελίας για τους εμπρησμούς στα ελληνικά δάση και όλους όσοι κρύβονταν πίσω από αυτούς είχε κάνει εκείνη την περίοδο ο τότε υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας - ως αρμόδιος για τη δασοπροστασία. Σημειώνεται ότι στη διετία 1995-1997 είχαν - μεταξύ άλλων - ξεσπάσει οι μεγάλες φωτιές στην Πεντέλη, στο Σέιχ Σου και στην Ικαρία. Τότε, υπήρξαν «διαρροές» από κυβερνητικές πηγές για εμπλοκή ξένων μυστικών υπηρεσιών, αλλά δεν είχε παρουσιαστεί ποτέ η παραμικρή απόδειξη γι' αυτό.
Πάντως, σε διπλωματικό επίπεδο το 1997 είχαν γίνει σκληρά διαβήματα προς την τουρκική κυβέρνηση, ενώ υπήρξαν και εκτενή δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο.
Οι δηλώσεις του Μεσούτ Γιλμάζ έγιναν στην εφημερίδα «Μπιργκιούν», όπου ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας παραδέχτηκε ωμά ότι με τη χρηματοδότηση μέσω μυστικών κονδυλίων, τουλάχιστον την εποχή της πρωθυπουργίας Τσιλέρ (1995-1997), τούρκοι πράκτορες έκαιγαν τα ελληνικά δάση προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές.

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ. «Ολοι οι πρωθυπουργοί όταν τελειώνει η θητεία τους και έρχεται νέος πρωθυπουργός τον ενημερώνουν σχετικά με το πού και πώς χρησιμοποιήθηκαν τα μυστικά κονδύλια. Και εγώ ενημέρωσα σχετικά τον διάδοχό μου και οι προκάτοχοί μου έπραξαν το ίδιο. Οι Ερμπακάν, Ετζεβίτ και Ντεμιρέλ ενημέρωσαν τους διαδόχους τους για τα μυστικά κονδύλια. Μόνο η Τσιλέρ δεν μοιράστηκε τις πληροφορίες για τη διάθεση μυστικών κονδυλίων της περιόδου που ήταν πρωθυπουργός. Και κρατικά μυστικά είναι τα σχετικά με την απόπειρα για πραξικόπημα στο Αζερμπαϊτζάν και τα αντίποινα στα δάση της Ελλάδας (...)» αναφέρει στη συνέντευξή του ο Μ. Γιλμάζ.
Σε δήλωσή του ο τομεάρχης εξωτερικής πολιτικής της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος είπε πως ρίχνουν βαριές σκιές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις οι αποκαλύψεις Γιλμάζ, υπογραμμίζοντας ότι επιβάλλεται να υπάρξει κατηγορηματική δημόσια διάψευση από τουρκικής πλευράς. Ο ΛΑΟΣ με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «όταν ο πρόεδρός του, τότε βουλευτής της ΝΔ, Γ. Καρατζαφέρης είχε τολμήσει και είχε αναφερθεί στη δράση τούρκων πρακτόρων-εμπρηστών, το πολιτικό κατεστημένο είχε αντιδράσει με τα συνήθη αντανακλαστικά περί ακροτήτων και συναφών... αηδιών». Προσθέτει δε ότι «τώρα από τα χείλη ενός πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας ομολογείται το έγκλημα», γι' αυτό «ας χαίρονται τους φίλους και τους κουμπάρους τους».
Από την πλευρά του ο ΣΥΝ επισημαίνει ότι οι δηλώσεις Γιλμάζ δημιουργούν μείζον πολιτικό θέμα στις σχέσεις των δύο χωρών, επομένως «η ελληνική κυβέρνηση οφείλει άμεσα να ζητήσει εξηγήσεις για την ισχύ των δηλώσεων». Ομοίως η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη επισημαίνει ότι «το μείζονος σημασίας πολιτικό θέμα δεν πρέπει να μείνει χωρίς διερεύνηση».

ta nea.gr

Categories:

Leave a Reply