Λίγη φύση ακόμη όπως την ζούμε και την θαυμάζουμε...!!!!

BIOSAVE
Biotechnology
Environment

Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2011 11:11
Το λάδι είναι πηγή ζωής. Είναι απαραίτητο συστατικό της καθημερινής μας διατροφής, όπως συμβουλεύουν οι διατροφολόγοι. Το βιολογικό λάδι είναι η καλύτερη επιλογή για να διατηρήσουμε την ποιότητα της διατροφής μας σε υψηλά επίπεδα.
 
Τι είναι το βιολογικό λάδι
 
Το βιολογικό λάδι προέρχεται από την βιοκαλλιέργεια στην ελιά. Από την καλλιέργεια δηλαδή της ελιάς με τρόπο φυσικό, δίχως παρεμβάσεις ανεπιθύμητες για το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Προέρχεται από ελαιώνες που είναι καλλιεργημένοι με βάση την βιολογική γεωργία. Αυτό σημαίνει πως σε κάθε στάδιο καλλιέργειας:
 
  • απαγορεύεται η χρήση χημικών λιπασμάτων που μολύνουν τους υδάτινους πόρους
  • απαγορεύεται η χρήση τοξικών φαρμάκων ή χημικών φυτοφαρμάκων που αποτελούν δηλητήρια για τον καρπό, τον παραγωγό και τον καταναλωτή. Η αντιμετώπιση των ασθενειών ή των «εχθρών» της ελιάς(έντομα, ζιζάνια, παράσιτα) γίνεται με απόλυτα φυσικό τρόπο(φυσικές παγίδες).
  • Η λίπανση των δέντρων γίνεται με φυσικά λιπάσματα όπως είναι η κοπριά και η χλωρή λίπανση.
 
Οι βιοκαλλιεργητές στοχεύουν στην προσεκτική και φυσική διαδικασία εξέλιξης των δέντρων. Τα ελαιόδεντρα δεν ποτίζονται τεχνητά, δεν δέχονται τεχνητές παρεμβάσεις για την αύξηση της σοδιάς και ο φυσικός κύκλος παραγωγής εξελίσσεται κανονικά. Το κατάλληλο κλάδεμα τα προστατεύει από την ξηρασία κατά τους θερινούς μήνες και τα προστατεύει από τις αρρώστιες. Η καλλιέργεια των ελαιόδεντρων επιδέχεται συγκεκριμένους βιολογικούς ελέγχους ώστε να ανταποκρίνεται στα κριτήρια της βιολογικής καλλιέργειας και παραγωγής.
 
Παραγωγή του βιολογικού λαδιού   
 
Ο βιολογικός τρόπος παραγωγής του λαδιού ακολουθεί την βιολογική καλλιέργεια των ελιών. Η συγκομιδή των καρπών γίνεται με το χέρι , με τη χρήση ειδικών «χτενιών» ώστε να μην τραυματίζονται τα δέντρα. Τα τελευταία «καθαρίζονται» από περιττά κλαδιά για να είναι έτοιμα για τον επόμενο κύκλο παραγωγής καρπών.
 
Η ελαιοποίηση ακολουθεί διάφορα στάδια. Γίνεται πλύση, θραύση, μάλαξη, φυγοκέντριση και διαχωρισμός των καρπών για να καταλήξουν στην ψυχρή έκθλιψη. Αυτό σημαίνει πως το λάδι εξάγεται «εν ψυχρώ». Δεν ζεσταίνονται δηλαδή οι καρποί στο ελαιοτριβείο παρά μόνο με κρύο νερό προκειμένου να διατηρηθούν αναλλοίωτες οι θρεπτικές ουσίες και βιταμίνες της ελιάς. Η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 27 βαθμούς Κελσίου, διατηρώντας το άρωμα και όλα τα θρεπτικά συστατικά.
 
Οξύτητα του λαδιού
 
Η διαδικασία ελαιοποίησης γίνεται μέσα σε τρία 24ωρα από την συγκομιδή της σοδιάς προκειμένου η οξύτητα του λαδιού να είναι χαμηλή. Η οξύτητα χαρακτηρίζει και την ποιότητα του λαδιού. Τα ελεύθερα λιπαρά οξέα πρέπει να είναι κάτω από 0,8% στο βαθμό οξύτητάς τους για να είναι το λάδι ποιοτικό στην γεύση και το άρωμα.
Το βιολογικό λάδι είναι συνήθως «εξαιρετικό παρθένο» με οξύτητα κάτω του 0,8% αλλά και σκέτο «παρθένο» με οξύτητα κάτω του 2%.
 
Πως αναγνωρίζουμε το βιολογικό λάδι
 
Η ποιότητα του βιολογικού λαδιού το κάνει να ξεχωρίζει από το συμβατικό. Αυτή φαίνεται:
  • Στην εξαιρετική γεύση που είναι αποτέλεσμα της βιολογικής καλλιέργειας και παραγωγής. Πρόκειται για την έντονη γεύση που δεν μένει στο στόμα ως αρνητική ή για την πικρή και πικάντικη που προέρχεται από την συγκομιδή ανώριμων ελιών.
  • Στα αρώματα που διατηρούν όλη την φρεσκάδα και την φυσική παραγωγή της ελιάς και χαρακτηρίζονται ως «φρουτώδη».
Το βιολογικό λάδι φέρει επάνω του την πιστοποίηση πως έχει περάσει από εξειδικευμένους ελέγχους σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς,  σε όλη την διάρκεια παραγωγής του και μπορεί να χαρακτηρισθεί ως βιολογικό.
 
Προσέξτε: Το χρώμα του λαδιού δεν συνδέεται με την ποιότητα του λαδιού αλλά εξαρτάται από την χλωροφύλλη και από τον τόπο προέλευσης ανάλογα με τις συνθήκες εδάφους και κλίματος.
 
Βιολογικό λάδι στην Ελλάδα
  • Η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως στην παραγωγή «εξαιρετικού παρθένου» ελαιόλαδου. Από τους περίπου 400.000 τόνους ελαιόλαδου που παράγει ετησίως από 140 εκατομμύρια ελαιόδεντρα,  το 75%-80% είναι «εξαιρετικό παρθένο» ελαιόλαδο.  
  • Η βιοκαλλιέργειες της ελιάς γίνονται κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα, την Κρήτη καθώς και στα νησιά του Ιονίου και Αιγαίου. Η Πελοπόννησος παράγει το 65% της ετήσιας παραγωγής.
  • Η συγκομιδή των καρπών ξεκινάει τον Νοέμβριο και τελειώνει τον Φεβρουάριο. Σε ορισμένες περιοχές τελειώνει τον Μάρτιο.
  • Οι κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας ευνοούν την παραγωγή βιολογικού λαδιού.
  • Την πιστοποίηση του βιολογικού λαδιού στην Ελλάδα ως τέτοιο την έχει αναλάβει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Βιολογικής Γεωργίας η οποία έχει την ευθύνη για το σύστημα ελέγχου. 
Πηγή: FLOW MAGAZINE

Categories:

Leave a Reply