Λίγη φύση ακόμη όπως την ζούμε και την θαυμάζουμε...!!!!

BIOSAVE
Biotechnology
Environment






Για συγκρότηση στο άμεσο μέλλον – μέσα από τροπολογία που θα ενταχθεί στο επικείμενο ν/σ για τις άδειες των σταυλικών εγκαταστάσεων – ενός Εθνικού Συμβουλίου Γενετικής Βελτίωσης Αγροτικών Ζώων κάνει λόγο στον ΑγροΤύπο ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αστέριος Ροντούλης. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα μας αναφέρει ο υφυπουργός: «Είναι έτοιμα τα κείμενα και μένει να τα επεξεργαστώ με τον υπουργό. Σκοπός του Συμβουλίου αυτού που θα αποτελείται από Πανεπιστημιακούς, από υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥπΑΑΤ, από συνδικαλιστές και συνεταιριστές κτηνοτρόφων, θα είναι η κατάρτιση ενός Εθνικού Σχεδίου Γενετικής Βελτίωσης το οποίο δεν υπάρχει αλλά και η λειτουργία μιας τράπεζας διατήρησης γενετικού υλικού των ελληνικών αγροτικών ζώων».
Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για ένα εγχείρημα που αφορά την βάση της ελληνικής κτηνοτροφίας, «διότι όταν λέμε γενετική βελτίωση κτηνοτροφικών ζώων εννοούμε ουσιαστικά αύξηση της παραγωγής και της ανταγωνιστικότητας».
Να σημειωθεί ότι η δημιουργία αυτού του Εθνικού Σχεδίου ήταν πάντα πάγιο αίτημα των κτηνοτρόφων αφού έχει να κάνει με την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα των κοπαδιών τους.

ΣΕΚ

Για το θέμα επικοινωνήσαμε και με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), κ. Παναγιώτη Πεβερέτο. «Αυτό ήταν από τα βασικά αιτήματα του ΣΕΚ, πέραν των δανείων και των χρεών, και έχουμε κάνει ολόκληρη επεξεργασία γύρω από την γενετική βελτίωση την οποία έχουμε καταθέσει στον υφυπουργό», μας αναφέρει ο κ. Πεβερέτος.
Και καταλήγει: «Εμείς θέλουμε μέσω της γενετικής βελτίωσης όχι μόνο να καλυτερέψουμε της φυλές μας αλλά να φτιάξουμε και υγιή ζώα “χτυπώντας” τις ασθένειες. Με την γενετική βελτίωση θα επιλέγουμε τα πιο ανθεκτικά ζώα και τα πιο παραγωγικά».

ΠΕΚ

Καλή κίνηση χαρακτηρίζει μέσω του ΑγροΤύπο, την προσπάθεια αυτή του υπουργείου και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), κ. Δημήτρης Καμπούρης. Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΠΕΚ, δηλώνει: «Αν ήμουν υπουργός ή υφυπουργός θα ξεκινούσα από τρία πράγματα. Το πρώτο σχετίζεται με την επιδότηση των θηλυκών και την αύξηση του ζωικού κεφαλαίου πράγμα το οποίο θα βοηθήσει όχι μόνο την κτηνοτροφία αλλά και την ελληνική οικονομία στο σύνολό της. Το δεύτερο, είναι η προσπάθεια γενετικής βελτίωσης των δικών μας φυλών και ζώων. Και το τρίτο είναι οι εντατικοί έλεγχοι μέσω των θεσμικών οργάνων ΕΛΟΓΑΚ και ΕΦΕΤ, πράγμα το οποίο θα βοηθήσει στην εξάλειψη της νοθείας και κατ’ επέκταση στην αύξηση των τιμών».
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

Categories:

Leave a Reply