Λίγη φύση ακόμη όπως την ζούμε και την θαυμάζουμε...!!!!

BIOSAVE
Biotechnology
Environment


Πατενσέρου
Οι δύο πολυπληθέστερες χώρες του κόσμου επενδύουν στην ανάπτυξη γενετικά τροποποιημένων φυτών για να καλύψουν τις ανάγκες των αυξανόμενων πληθυσμών τους -στις δύο χώρες αναλογεί πλέον πάνω από το μισό των παγκόσμιων επενδύσεων στη γεωργική βιοτεχνολογία. Πάντως μέχρι στιγμής οι νέες ποικιλίες έχουν καλλιεργηθεί μόνο πειραματικά.
«Στην Κίνα, η χρηματοδότηση για έρευνα στη γεωργική βιοτεχνολογία προέρχεται εξ ολοκλήρου από την κυβέρνηση και η χώρα είναι δεύτερη μετά της ΗΠΑ στις ερευνητικές επενδύσεις. Η Κίνα επένδυσε 112 εκατ. δολάρια στη βιοτεχνολογική έρευνα το 1999 -το ποσό αυτό θα αυξηθεί κατά 400% το 2005» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μαργκαρίτα Εσκέιλερ της Διεθνούς Υπηρεσίας για την Υιοθέτηση της Γεωργικής Βιοτεχνολογίας, με έδρα τις ΗΠΑ.
Στην Ινδία «υπάρχουν περίπου 50 κρατικές ερευνητικές μονάδες με επενδύσεις 15 εκατ. δολαρίων το χρόνο, ενώ οι ιδιωτικές δαπάνες για έρευνα στη γεωργική βιοτεχνολογία ανέρχονται σε πάνω από δέκα εκατ. δολάρια ετησίως» ανέφερε η Εσκέιλερ, μιλώντας στο περιθώριο επιστημονικής συνάντησης σε ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα γενετικής μηχανικής στην Ινδία, στην πόλη Πατενσέρου του νότιου κρατιδίου του Αντρα Πραντές.
Μέχρι στιγμής η Ινδία δεν έχει εγκρίνει γενετικά τροποιημένες ποικιλίες για καλλιέργεια ή κατανάλωση. Στα κρατικά της εργαστήρια αναπτύσσονται όμως 22 ΓΤ φυτά, από πατάτες με περισσότερη πρωτεΐνη έως ανθεκτικές ποικιλίες ρυζιού.
Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι η βιοτεχνολογία, που μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα και σε περιοχές που δεν υπάρχουν υποδομές εντατικής καλλιέργειας, θα οδηγήσει τη γεωργία της Ινδίας σε μια νέα εποχή.
Η «πράσινη επανάσταση» της Ινδίας, από το 1967 έως το 1978, κατέστησε τη χώρα αυτάρκη σε τρόφιμα με τη χρήση ποικιλιών ρυζιού αυξημένης ανθεκτικότητας. Σήμερα το 60% του ινδικού πληθυσμού, που υπερβαίνει το ένα δισ., απασχολείται στη γεωργία.
Ένα από τα πρώτα προϊόντα που αναμένεται να εγκριθούν, περίπου το 2007, είναι η γενετικά τροποποιημένη αραχίδα, από την οποία παράγεται το μαγειρικό λάδι που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι Ινδοί.
Γενετικά τροποποιημένη αραχίδα αναπτύσσεται και στην Κίνα, όπου από το 1996 έως το 2000 κατατέθηκαν 353 αιτήσεις για δοκιμαστικές καλλιέργειες, απελευθερώσεις στο περιβάλλον και διάθεση στο εμπόριο γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Το Κινεζικό Γραφείο Ασφάλειας Γενετικής Μηχανικής ενέκρινε τις 141 από αυτές.
Μια νέα ποικιλία ρυζιού, με ανθεκτικότητα σε τρία παράσιτα, έχει περάσει δύο χρόνια δοκιμών απελευθέρωσης στο περιβάλλον. Αν τελικά εγκριθεί, ίσως αποτελέσει το κλειδί για την εξασφάλιση της αυτάρκειας σε τρόφιμα σε πολλές ασιατικές χώρες, εκτιμούν ειδικοί.
Newsroom ΔΟΛ in.gr

Categories:

Leave a Reply